Paulownia ültetés, gondozás

Hogyan ültessünk Császárfát?

A telepítés  minősége egy életre meghatározza a fa növekedési erélyét, a gondos előkészítést meghálálja.

 

 

 

Talajfúróval esetleg kézi erővel ültetőgödröt készítünk 60-100 cm  mélységig ami 20-40 cm átmérőjű.

A furat aljába szerves trágya ill. műtrágya/nitrogén,kálium,foszfor/ kerül, feltöltjük laza tápdús földdel a tetejébe ültetjük. Mindig érett trágyát használjunk, amely ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel. Keverjünk talajfertőtlenítőt a földbe, hogy lótücsök, pajor és egyéb kártevők okozta károsodást elkerüljük a fiatal, új gyökérzeten.

Homokos talajnál a vízmegtartó képesség növelése érdekében jelentős mennyiségű érett komposztot kell a furatba juttatnunk. Célszerű hidrogél 1-1.5 dkg keverése a gyökér köré. A kötöttebb talajokon pedig a vízelzáródást és a fácska megfulladását kell megakadályoznunk a talaj fellazításával, részleges cseréjével. (A homoknak nagyobb a vízáteresztő képessége, ezért több öntözést igényel, emellett a lazább szerkezetű közegben a gyökérzet és a talaj kapcsolat nem megfelelő, amely a fejlődését gátolhatja.)

A talaj tömörítését alapos beiszapolással segítjük.

A beiszapolást minden ültetésnél és minden talaj fajtánál végezzük el. Ez jobb megeredést , begyökerezést eredményez.  Beiszapolásra nedves talajba való ültetésnél is szükség van.

Öntözés Őszi
FONTOS! Az ültetést követő időszakban a csemetéket nem öntözzük, a talaj éppen csak nedves legyen/ a gyökér képződés és a hajtások beindulásáig. A túlzott és állandó nedvesség a győkér rothadásához vezethet.

Az első évben, míg el nem éri a nedves réteget, öntözni kell, csapadék függvényében.

Tápanyagban szegény( homok, anyag, szik stb.),  a  gyorsabb és minőségibb növekedést , műtrágya ill. érett szerves trágya hozzáadásával biztosítsuk. ( a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökérrel, szerves trágy alkalmazásakor keverjünk a földbe talajfertőtlenítőt)


A lágyszárú zöld palánták
tavasztól a fagyok elmúltával, július közepéig ültethetők.

Öntözés: a palánták  már az ültetést követően rendszeres és bőséges öntözést igényelnek. Következő év tavaszán tőben vissza kell vágni, a csemetéknél lenntebb leírt módon. A fásszárú csemeték telepítése ősztől - télen is a tartósan fagymentes időszakban -tavaszig a vegetáció elindulásáig történhet.


Az 1 éves, fás szárú csemete ültetése

A szabadgyökerű császárfa csemetéket 20-30cm-es szárral szállítjuk. Ősszel -télvégén és kora tavasszal/március-május végéig / ezzel a szár magassággal ültetjük el a császárfa csemetéket. A gyöktörzs felett 2 cm szárrész kerüljön a földbe , a többi szárrész a föld felett marad. / ne száradjon ki a növény./ 

Tavasszal a rügy pattanás után / időjárás függvénye/ a szárat  tőben, a talaj  szint magasságban, esetleg max. 1 cm-re felette visszavágjuk. FONTOS! a visszavágott szárrész ne legyen ennél nagyobb , mert az új csak így tud szépen ráforrni a régi tőre.

Az április végi- májusi telepítésnél már visszavágott állapotban keröljön a facsemete a földbe.

 

A visszavágás fontos a gyökérzet maximális növekedéséhez, erőteljes, szép egyenes törzs eléréséhez.

A tavaszi fagyok elmúltával, egy sarjat, a legerősebbet meghagyunk a többit eltávolítjuk.

 A császárfa növekedése során a teendők


Az első évben:

A kihajtó 2-5 cm-es hónalj rügyeket folyamatosan eltávolítjuk /lepattintjuk, a kívánt hossz törzs elérése érdekében. Vigyázzunk a levélszárakat ne törjük le.


Megfelelő gondozás mellett/öntözés, tápanyag, gyomtalanítás/ fánk őszig elérheti a 3-4 m magasságot.

Ha császárfánk mégsem növekedne ilyen ütemben, nem éri el legalább a 2m magasságot ill. abban az esetben is ha valamilyen mechanikai sérülés érné a következő év tavaszán vágjuk vissza ismét tőben.

 

 

 A tél folyamán a be nem fásodott rész némileg vissza fagy. 


Második évben:

Tavasszal új sarjak fejlődnek  a száron és a csúcsban .

A kívánt törzs hossz  eléréséhez a sarjakat eltávoltjuk addig a magasságig,ahol majd a lombkoronát szeretnénk kialakítani.
Ezt a műveletet folyamatában tegyük meg, ha szép egyenes, magas törzset szeretnénk.

Egy csúcshajtást hagyunk.
Itt egy kis görbület fog keletkezni, ami növekedése során eltűnik. 

 


 

Ajánlott ültetési sűrűség


Utak mellett egy sorban, egymástól 4-5 méter távolságra.

 

Az ültetési mennyiséget hektáronként, a faanyag felhasználás szempontjai határozzák meg:

  • biomassza
  • rönkfa
  • méhészet


A sűrübb telepítésnél a 4-5. évben minden 2. fát /sakktábla szerűen/ tarra vághatjuk.

                

 4x4 m esetén 625 fa / hektár

 5 x 4 m, esetén 500 fa / hektár

 5x5 m  esetén 400 fa / hektár