Császárfa

» Korai fagyhatás a császárfára-fagyvédelem-tavaszi visszavágás?

A császárfa trópusi, lombhullató növény, ősszel levelei lehullanak, télen a  zöld szárrész részben visszafagy. Ez nem okoz kárt a növényben, gyökere a téli időszakban is fejlődik.

A csemetéket az ültetést követő tavasszal tőben a talajszint felett 1-2 cm-re vissza kell vágni, rügyfakadás előtt, a fagyok után. / A májusi fagy is tönkre teheti a friss hajtásokat./

A tavaszi visszavágás fontos ahhoz, hogy a gyökérzet megfelelően erősödjön, ezáltal fog a fa még látványosabban növekedni.

A Shan-tong, Elongata, Sandong, csemetéket nem kell védeni a fagyhatás ellen.

A Catalpifolia érzékenyebb a hidegre , az első két évben tőtakarással / fűkaszálék, szalma, stb/ óvni kell a kifagyástól.

» A császárfa gondozása

Bár szárazságtűrő képessége elég magas, mégis azt javaslom az első 2 évben  a bőséges öntözést meghálálja. Célszerű egy 80 cm mély műanyag csövet az ültetéskor mellérakni és azon öntözni, hogy a mélyebb rétegben is kapjon nedvességet. Ezáltal húzzuk lefelé a gyökerét minél mélyebbre ahol már önmagát el tudja látni. Nappal a lefelé konyuló levelek is jelzik a csapadékhiányt.

A leggyakoribb hiba az ültetés minősége. A megfelelő előkészítés megalapozza a Császárfa növekedési erélyét. 80 cm mély, 30-40 cm átmérőjű furatot kell megtölteni jó minőségű tápdús földdel,  ebbe ültessük a növényt.  Gondozása valóban többet igényel hiszen gyors növekedése miatt több vízre és tápanyagra van szüksége.

 

Visszametszés: ültetést követő év tavaszán kötelező tő felett visszametszeni a gyökerek  és a szár növekedésének serkentésére.

» Miért sárgulnak a smaragdfáim levelei?

A növény nagy levélfelülettel rendelkezik és gyorsabban növekszik ezért több tápanyagra van szüksége. Gazdaboltban kapható nitrogén műtrágyával havonta egyszer augusztus végéig beöntözzük.  Előfordul, ültetést követően, hogy friss trágyázott földbe kerül a növény. Ha nincs fertőtlenítve a föld a lótetük és pajorok megrágják a szár föld alatti részét, így a növény elpusztul.

» Juniusban kiültetett Shan-tong császárfáimat ősszel kell e takarni?

A Shan-Tong -29 fokig fagyálló így takarni egyáltalán nem kell. Őszre a szára teljesen befásodik és biztonságban áttelel.

Megemlítem a Catalpifolia -15-19 fokot bír el. Ezt a fajtát védeni kell az első évben. Megéri ezt a kis fáradságot meseszép virága miatt.

» Vásároltam pár éve egy császárfát aminek a levelei sokkal kisebbek amit önöktől vettem. Mi lehet az oka?

Valószínű, hogy a régebben ültetett császárfa az alapfaj lehet ami Tomentosa néven kapható. Ennek kisebbek a levelei mint az általunk forgalmazott hibrideknek.

» Néhány vásárlónk kérdezi, a növény nem növekszik sárga a levele és az alsó leveleket ledobja. Mi lehet az ok?

Abban az esetben ha betartottuk a helyes ültetési módot és mégis sárgulást levélledobást, növekedés megállást tapasztal, egyértelműen nitrogén hiányra utal. Feltételezve, hogy vizet rendszeresen kap.

Megemlítenék egy nagyon fontos gondolatot.

A növénynek lelke van.

» A levelek rozsdásodnak kilukadnak. Tud erről valamit miért van?

A császárfára nem jellemző semilyen betegség. 5 éve teszteljük és nem tapasztaltunk ez irányba semmit. A szakirodalom kálium hiányra utal. Az ültetvényünkben pár milliméteres rozsda előfordul egy egy levélen.

Kérek minden kedves vevőnket jelezzék ha hasonlót tapasztalnak. Megpróbáljuk kideríteni az okát.

Amerikában láttunk hasonló méretű rozsdát de a szakember nem tulajdonított ennek jelentőséget. A levél nagysága miatt ez természetes állapot, volt a válasz.

» A Shantong növekedése során le kell e a leveleket törni

Mi is olvastuk több helyen az alsó leveleket célszerű kitördelni. Röviden: Levelekre szükség van a napenergiából nyert szerves anyag létrehozására. Ne törjük ki őket. Egy egy nővény így a császárfa is optimális mennyiségű levelet fejleszt, a felesleget eldobja beavatkozás nélkül.