Oxyfa, smaragdfa, csodafa

Oxyfa, smaragdfa, csodafa - a gyorsan növő fa

Oxyfa, smaragdfa, csodafa - a gyorsan növő fa

Az oxyfa, smaragdfa vagy csodafa tulajdonképpen a kínai császárfa (oxyfa, smaragdfa vagy csodafa tomentosa) más elnevezése. Széles körben hasznosítható: bútor-épületfa, burkolatok, parketta, nyílászárók, tűzifa, hangszerek, szerszámok, hajógyártás, papíripar, energetikai biomassza, méhészet, gyógyszeripar, stb.
Az oxyfa vagy smaragdfa családon belül 17 alapfaj található. Ezek közül a legismertebb és legelterjedtebb a tomentosa, fortunei és elongata.
Kutatók a smaragdfa alapfajok keresztezésével sok éves kísérletezés eredményeként nagyobb fagytűrésű, gyors növekedésű, szélsőségesebb időjárási viszonyoknak ellenálló, így a magyar éghajlaton is jól megélő hibrideket fejlesztettek ki.

Az oxyfát már 3000 éve termesztik és használják Kínában. Az USA-ban az 1800-as évektől terjedt el. Az 1980-90 -es évektől világszerte mindenhol terjed. Ipari felhasználásra már 2- 3 éves korától alkalmas (tűzifa, etanol forrás, papírgyártás, méhészet). 8-13 évesen bútor - épületfa és tűzifaként is hasznosítható.
Az első években a smaragdfa optimális ültetési és gondozási feltételek mellett 3-5 méter a növekedési üteme, 2-3 évesen eléri 15-20 méteres magasságot, törzsátmérője 40-45 cm. A csodafa a kivágást követően megújul, újra sarjad. Ez 7-szeres vágást tesz lehetővé, nem kell újra telepíteni a területet. Így akár 30 évig is fenntartható energiaültetvény érhető el egyszeri ültetéssel. Japánban és Kínában elterjedt bútorfa, ezért a császárfa rönk nagyon értékes árunak számít.
Az oxyfa jól megmunkálható, szép erezettű, rendkívül tartós és stabil. Rugalmas-hajlékony, könnyű, fele a súlya a fenyőének, egyharmada a tölgyének. Nem vetemedik, göcsmentes, víztaszító, könnyen festhető.
A smaragdfa vékony kérgű, ezért gyorsan szárad. 1-2 hónap alatt légszárazzá válik, kemencében 24 óra alatt nedvességtartama 10-12%-ra csökken zsugorodás nélkül.
Kedvező tulajdonságai miatt alkalmazzák hő és villamossági szigetelésre is. Egy 8-9 éves fából 0.8-1 m2 faanyag, kb. 70% fűrészárú és 30 % ág- tűzifa, pellet termelhető ki. Egy 10 éves fa 350-400kg áganyagot ad.
Hatalmas leveleinek széndioxin megkötése, oxigén kibocsátása , többszöröse a honos fajokénál, C4-es fotoszintézis típusú növény, kiváló karbon- és pormegkötő képességű. Mélyreható karós gyökérzete (6-12 m) több ásványi anyagot képes felvenni, megköti és kivonja a talajban lévő káros anyagokat/ hulladék lerakó, olaj stb., ezért bioremidiációs célokra is használható, elősegíti a mikroorganizmusok működését.
Az oxyfa levele hasznos állati takarmány magas fehérje tartalommal, az őszi lombhullás után gazdag ásványi- és szerves anyag forrás a talajnak.
A smaragdfa lombozata mellett a másik ékessége a hatalmas fürtökbe tömörülő gyűszű alakú virága. A 2-3. évtől, április végétől 6 hétig gyönyörködhet a virágba borult császárfa látványában, amely pompázatos kékes-lila, fehéres-mályva, rózsaszínes színű, édes illatú virágözön a méhek kedvelt mézlegelője.
Egy oxyfa ültetvényről 800kg mézhozam nyerhető évente.
A smaragdfa ültetvények célja elsősorban a jó minőségű rönkfa előállítása és az egyre nagyobb teret és hangsúlyt kapó megújuló energia források, bioenergetikai célú hasznosítása.
Az oxyfa, smaragdfa vagy csodafa ültetvények alkalmazása a növekvő energia biomassza igény kielégítését potenciálisan segíthetik Magyarországon, egyben egy új alternatíva a minőségi faalapanyag palettán.
Sokrétű felhasználhatósága, egyedülálló tulajdonságainak felismerése egyre nagyobb teret nyit már hazánkban is a Császárfának. Megújuló energia forrásként, fűrészáruként, mézelő faként és tüzelőként kiváló befektetési , üzleti lehetőség, mindemellett nagyban hozzájárul klímánk szabályozásához , a talajerózió megakadályozásához.
A mezőgazdaságot napjainkban a költségek jelentős emelkedése, a termények árának stagnálása jellemzi, ami mind kevesebb bevételt eredményez a gazdálkodók részére. Sajnálatos tény, hogy a mezőgazdaság hosszú távon nehezen lesz fenntartható jelentős támogatások nélkül. A jövőben a bevételek biztosításának és növelésének egyik lehetséges alternatívája lehet a mezőgazdasági területeken erdőtelepítés céljára az oxyfa.

http://www.paulownia-elongata-kert.com