Kurkuma virág


KERTÉSZETÜNK LEGÚJABB KÍNÁLATA:

A  kurkumának hívott fűszer alapanyag és dísznövény nem ugyanaz, ámbár nagyon közeli rokonságban állnak egymással. A "fűszeres" kurkuma a Curcuma longa, mely dísztelenebb ugyan, de gyökeréből értékes fűszer vonható ki, míg a lakásban díszként tartható, szintén kurkuma néven ismert növény a Curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia

Trópusi származású, Kambodzsában és Thaiföldön őshonos fagyérzékeny rizómás növény, melyet másképpen sziámi tulipánnak is neveznek. Mérsékelt égövön dézsás növényként, vagy szobanövényként nevelhetjük ezt a gyönyörű virágú dísznövényt, mely tulajdonképpen az egymásba illeszkedő színes murvaleveleivel díszít. Ma már sokfelé termesztik ezt a számunkra egzotikus növényt, mivel szobanövényként és vágott virágként is keresett szerte a világon. 70 cm-es magassága, dús levélzete és élénk színű virágai okán nagyobb tömegbe ültetve parkokban is nagyon jól mutat,ugyanakkor egy jól megválasztott cserépben a lakás vagy a balkon értékes díszévé is válhat. Virágzása viszonylag hosszan tartó, 3-4 hétig is eltarthat. A kurkuma ALISMATIFOLIA a meleget és a fényt kedveli. Hazánkban a kurkuma a szabadban nem tartható 15 Celsius fok alatt, mert  megfázik, így kora ősztől a tavaszi melegek beálltáig mindenképpen lakásban kell tartani. A meleg mellett a fényt is kedveli, sose állítsuk árnyékos helyre, ugyanakkor a hosszan tartó, erősen tűző napsütést sem bírja. Ha a fény és a hőmérséklet körülményei ideálisak kurkumánknak, akkor sok egyéb dolgunk nem is lesz,  ugyanis a kurkuma egy kifejezetten könnyen tartható, igénytelen dísznövény.

 

 

Tehát a kurkuma őszre, télre nem maradhat kint, ki kell ásni, és téli pihenőre eltenni.
Sokkal egyszerűbb a cserepes tartás, így könnyen módosíthatóak a fényviszonyok, a talaj beállítása is egyszerűbb.

Ültetés
a termőföldből, tőzegből, és homok/perlit keverékéből, ügyelve arra, hogy a közeg végül enyhén savanyú legyen (akár kikevert savanyú földet is használhatunk).

Öntözés
közepesen vízigényes, kerülni kell mind a túlöntözést, mind a kiszáradást, és alapszabály, hogy a virágzás előtt és alatt gyakorítani kell a nedvesség pótlását és tápozást.


A kurkuma virágzási ideje kiugróan hosszú lehet, akár 3-4 hétig is csodálhatjuk a különleges látványvilágú virágszirmokat.
Az elvirágzást követően a növényt visszafogottan öntözzük, hagyjuk elszáradni, majd tegyük nagyjából 3 hónapos pihenőidőre, hogy a következő tavasszal újra ereje teljében hajthasson ki.

Ár: 980 Ft/db

LILA, FEHÉR, RÓZSASZÍN


 

Megrendelő KURKUMA

Szállítás októbertől

szín:
darab:
Név *:
E-mail *:
Irányítószám *:
Szállítási cím *:
Telefonszám *:
Vállalkozói adószám, ha van:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!