A császárfa bemutatása

Császárfa a gyorsan növő fa

Császárfa a gyorsan növő fa

A kínai császárfa ( paulownia tomentosa) hibridjei, Shan Tong, Catalpifolia, a világ egyik legsokoldalúbb fafaja felhasználhatóság szempontjából. Széles körű a hasznosítási sprektuma, az ipari felhasználástól /bútor-épületfa, burkolatok, parketta, nyílászárók, tűzifa, hangszerek, szerszámok, hajógyártás, papíripar, energetikai biomassza/, méhészeti ,gyógyszeripari hasznosításon át , a díszítő funkcióig terjed.
A Paulownia családon belül 17 alap faj található közülük a legismertebb és termesztésbe is bevont fajok P. tomentosa, P. fortunei, P. elongata.
Kutatók az alapfajok keresztezésével, szelektiválás során sok éves kísérletezés eredményeként : magasabb fagyrezisztenciájú, a gyorsabb növekedésű, szélsőségesebb klimatikus viszonyoknak megfelelő , így a magyarországi éghajlaton is ellenállóbb hibrid növényeket fejlesztettek ki.
A Paulowniát már 3000 éve termesztik és használják Kínában, Amerikában 1800-as évektől terjedt el, ahol rendkívüli gyors növekedése miatt a jövő fájának titulálták. 80-90 -es évektől világszerte növekvő érdeklődés kíséri kiemelkedő tulajdonságai miatt. Ipari felhasználásra már 2- 3 éves korától alkalmas / energetikai ültetvény, papírgyártás, méhészet/, 8-13 évesen bútor - épületfa és tűzifaként is hasznosítható kiválóan. Az első években optimális ültetési és gondozási feltételek mellett 3-4-5 m a növekedési üteme, 5-6 évesen eléri 15-20 magasságot, törzsátmérője 40-45 cm . A fa a kivágást követően megújul, újra sarjad, ami hétszeres vágást tesz lehetővé, tehát nem kell újra telepíteni a területet. Így akár 30 évig is fenntartható energiaültetvény érhető el egyszeri ültetéssel. Japánban és Kínában kedvelt és tradicionális bútorfa, ezért a császárfa rönk nagyon értékes árunak számít.
Fája jól megmunkálható, szép erezettségü, rendkívül tartós és stabil keményfa , rugalmas-hajlékony, könnyű, fele a súlya a fenyőének, egyharmada a tölgyének. Nem vetemedik, göcsmentes, víztaszító, könnyen festhető. Vékony kéreggel rendelkezik, ezért gyorsan szárad . 30-60 nap alatt lég szárazzá válik, kemencében 24 h alatt nedvességtartama 10-12%-ra csökken zsugorodás nélkül. Kedvező tulajdonságai
révén alkalmazzák hő ill. elektromos szigetelésre is. Egy 8-9 éves fából 0.8-1 m2 faanyag/ kb. 70% fűrészárú és 30 % ág- tűzifa, pellet/ termelhető ki. Egy 10 éves fa 350-400kg áganyagot ad.
magas a lobbanáspontja. 477 C.

Hatalmas leveleinek széndioxin megkötése, oxigén kibocsátása , többszöröse a honos fajokénál, C4-es fotoszintézis típusú növény, kiváló karbon- és pormegkötő képességű. Mélyreható karós gyökérzete / 6-12 m/ több ásványi anyagot képes felvenni, megköti és kivonja a talajban lévő káros anyagokat/ hulladék lerakó, olaj stb/ ezért bioremidiációs célokra is használható, elősegíti a mikroorganizmusok működését.
Levele hasznos állati takarmány/magas fehérje tartalom/, az őszi lombhullás után gazdag ásványi- és szerves anyag forrás a talajnak.
Lombozata mellett a másik ékessége a császárfának a hatalmas fürtökbe tömörülő gyűszű alakú virága. A 2.-3. évtől , április végétől 6 hétig gyönyörködhetünk a virágba borult császárfa látványában. / lombkoronája csak ezután jelenik meg/ A pompázatos kékes-lila, fehéres-mályva,
rózsaszínes színű, édes illatú virágözön a méhek kedvelt mézlegelője.
1ha paulownia ültetvényről 800kg mézhozam nyerhető évente.

.
A császárfa ültetvények célja elsősorban a jó minőségű rönkfa előállítása és az egyre nagyobb teret és hangsúlyt kapó megújuló energia források, bioenergetikai célú hasznosítása.
A Paulownia ültetvények alkalmazása a növekvő energia biomassza igény kielégítését potenciálisan segíthetik Magyarországon, egyben egy új alternatíva a minőségi faalapanyag palettán.
Sokrétű felhasználhatósága, egyedülálló tulajdonságainak felismerése egyre nagyobb teret nyit már hazánkban is a Császárfának. Megújuló energia forrásként, fűrészáruként, mézelő faként és tüzelőként kiváló befektetési , üzleti lehetőség, mindemellett nagyban hozzájárul klímánk szabályozásához , a talajerózió megakadályozásához.
A mezőgazdaságot napjainkban a költségek jelentős emelkedése, a termények árának stagnálása jellemzi, ami mind kevesebb bevételt eredményez a gazdálkodók részére. Sajnálatos tény, hogy a mezőgazdaság hosszú távon nehezen lesz fenntartható jelentős támogatások nélkül. A jövőben a bevételek biztosításának és növelésének egyik lehetséges alternatívája lehet a mezőgazdasági területeken erdőtelepítés céljára a Császárfa .

http://www.paulownia-elongata-kert.com